רוח היא תנועה של חלקיקי אוויר שנעים יחד בכיוון מסוים. האטמוספירה המקיפה את כדור הארץ מהווה מעין משאבה גדולה המעבירה חום וחלקיקים של אוויר בין האזורים השונים שעל כדור הארץ. שינויים בלחץ האוויר, ושינויים בטמפרטורת האוויר קובעים את כיוון הרוח ומהירותה. תופעה זו מושפעת על ידי תופעות אחרות על פני הקרקע למשל יערות, מדבריות, גושי מים גדולים, וגם בניינים. רוב החשמל שמופק מאנרגיית הרוח מופק כיום באמצעות טורבינות רוח.
בישראל קיים פוטנציאל רב למשאב הרוח, אך לעומת הפוטנציאל מהשמש – הוא מתרכז באזורים מצומצמים יחסית של הארץ. ברמת הגולן פוטנציאל הרוח הגבוה ביותר בארץ. בנוסף לכך, בצפון הארץ בולטים הרי הגליל, דרום הכנרת והגלבוע. באזור המרכז בולטים אזור דרום הר חברון ושיפולי השומרון. בדרום הארץ מדובר על אזור הר הנגב הגבוה במערב, ואילת ואזור הערבה הדרומית במזרח.
הספק מותקן
המונח "הספק מותקן" מתייחס להספק של הטורבינה במהירות רוח מסוימת. כל יצרן נוקב במהירות רוח אחרת, כשמהירות אופיינית היא בין 10-12 מטרים לשנייה. וזאת מכיוון שעדיין אין סטנדרט מחייב. הבשורה היא שבמהלך 2010 אמור להיכנס סטנדרט של האיגוד האמריקאי AWEA, בארץ מהירות הרוח שנבחרה על ידי הרשות לשירותים ציבוריים חשמל – הגוף שקבע את התעריף לטורבינות רוח קטנות – היא 9 מטרים לשנייה. זוהי מהירות המתאימה הרבה יותר לתנאי הארץ, והבחירה במהירות מסוימת תאפשר לצרכנים להשתמש בה כעוגן-מהירות להשוואה ראשונית בין טורבינות שונות.
הכנסה כספית
חברת אורמש שוכרת שטחי קרקע חלקאיים להצבת חוות רוח בגודל של 15 קילוואט (4 טורבינות בקוטר 6 מטר). דמי השכירות מחושבים לפי מודל של השתתפות בהכנסות ועומדים על 20% מההכנסות המערכת, כך שבעל הקרקע מרוויח יותר ככל שהרוחות חזקות יותר. בכל מקרה דמי השכירות המינימליים עומדים על 1500 ש"ח לחודש בלא קשר לתפוקת המערכת.
הספק החשמל המיוצר עולה בצורה של חזקה שלישית עם מהירות הרוח הממוצעת וההכנסה הצפויה מתוארת בטבלה הבאה עבור כמה ערכי רוח ממוצעת:
רוח ממוצעת מטר/שניה | הכנסה שנתית (ש"ח) | דמי שכירות(ש"ח לחודש) |
5 | 80,712 | 1500 |
5.5 | 106,000 | 1767 |
6 | 134,085 | 2235 |
6.5 | 164,010 | 2734 |
כיוון הטורבינה אל הרוח
הטורבינה עוקבת אחרי השינויים בכיוון הרוח ואינה קבועה במקום. מנגנון שינוי הכיוון יכול להיות זנב פאסיבי, או ע"י צורת להבים מיוחדת הגורמת להם להתנהג כמו זנב או ע"י מערכת בקרה המודדת את כיוון הרוח ומזיזה את הטורבינה.
שטח המערכת
רוטור הטורבינה הוא בקוטר של 6 מטרים. אך שטח הקרקע שתופס התורן הוא קטן עד זניח. ניתן ורצוי להמשיך לעבד את הקרקע החקלאית בין התרנים. המרחק המינמלי בין טורבינות הוא 18 מטרים (שלוש פעמים קוטר הרוטור). במערכת של 4 טורבינות (15KW), ניתן להעמידן בשורה אחת לאורך של לפחות-54 מטרים או בצורת ריבוע או טרפז כך שהאורך של כל צלע הוא לפחות 18 מטרים.
קרינה אלקטרומגנטית
קרינה אלקטרומגנטית יכולה לנבוע מהטורבינה עצמה או מהממירים אשר נמצאים בבסיס התורן. קרינה זו זהה בעוצמתה ואופיה לקרינה ממערכת פוטו-וולטאית. בניגוד למקרה הסולארי, טורבינות רוח מותקנות במרחק של עשרות עד מאות מטרים ממבני המגורים ולכן ההשפעה היא זניחה.
גובה אידיאלי לטורבינה
ככל שעולים בגובה – יש יותר רוח. כך זה בכל מקום בארץ, ובעולם.
לכן – עליכם לכוון למגדל הגבוה ביותר שאתם יכולים להתקין באזור. ההשקעה הנוספת (במחיר) תמיד תהיה שווה את זה. לשם השוואה, מצורף הגרף הבא, המראה את העלייה בכמות האנרגיה (ציר תחתון, באחוזים) לעומת גובה הטורבינה (ציר שמאלי, במטרים).
בפרויקטים של מערכות ביתיות (קוטר רוטר של 6 מטר) גובה הטורבינות נע בסיבות 12 עד 15 מטר.
רעש
לטורבינות רוח מודרניות יש בידוד טוב יותר סביב הגנראטור, להבים עם מהירויות סיבוב איטיות יותר ולהבים יעילים יותר מהמוצרים הראשונים שיצאו לשוק, מה שהופך אותם לשקטים בצורה משמעותית. הרעש מהסביבה, עלים מרשרשים ברוח, תנועת מכוניות בכביש קרוב וכדומה יהיו מספיקים כדי למסך את הרעש הנמוך, רעש "לבן" (אחיד בכל התדרים) שטורבינות רוח קטנות מייצרות בחלק ממהירויות הרוח. את רעש הטורבינה תשמעו היטב רק בסופות רציניות, אך במקרה זה גם רעשי הרקע יעלו בהתאם.
על מנת לקבל פרספקטיבה, האיור הבא מראה השוואה של הרעש במרחק של כ-33 מטר מטורבינת רוח קטנה, בהשוואה לרעש מגורמים יומיומיים אחרים. בדיקות רעש מגלות בדרך כלל עוצמה של 40-65 דציבל, ובמרחק של 60 מטר, פחות מ-5 דציבל מעל רעש הרקע. עוד נקודה חשובה היא הדעיכה של עוצמת הרעש ככל שמתרחקים מהטורבינה – הרעש נופל כמו ריבוע המרחק, ולכן אם הרעש במרחק 16.5 מטר הוא 16 דציבל, הרעש במרחק 33 מטר הוא 4 דציבל (ראו איור).
ציפורים
החשש העיקרי מטורבינות רוח הוא פגיעה בציפורים. אפילו הטורבינות הגדולות, הממוקמות בחוות רוח, אחראיות לפחות מ-0.003% ממקרי המוות של ציפורים מעשה אדם בארה"ב. חתולי בית וחלונות זכוכית לשם השוואה אחראיות ל-10,000 פעמים מקרי המוות ביחס לטורבינות רוח גדולות. השוואה עבור ארה"ב ניתנת באיור המצורף. גם עבור אזור הגירה של ציפורים כמו ישראל, אין סיבה לחשוש מטורבינות גדולות אם ממקמים אותן נכון. ב-1986 נעשה מחקר על ה-San Gorgonio pass בארה"ב, היכן שממוקמות חוות רוח ועוברות 69 מיליון ציפורים בשנה, ונמצאו רק 38 ציפורים מתות, המהוות 0.00006% תמותה. עבור טורבינות רוח קטנות לא נעשה מחקר כזה מקיף, אך מכיוון שהן קטנות באופן משמעותי, וממוקמות בדרך כלל כטורבינות בודדות, ניתן להניח שאחוז מקרי המוות יהיה נמוך אפילו יותר מהמספר הנמוך גם ככה בטורבינות גדולות.
אודות חברת אורמש
חברת אורמש אחזקות בע"מ הינה חברת התקנה, ייעוץ והנדסה המתמחה בהקמת מערכות אנרגיה סולארית.
עבודתנו מבוצעת תוך הקפדה על דיוק מריבי, התאמה לתקנים בינלאומיים ולתקנות חח"י (חברת החשמל לישראל). אנו מקפידים על שימוש ברכיבים איכותיים ובמותגים (ABB, Schneider, Philips ועוד) כדי לאפשר את ניצול השמש בתפוקה מקסימלית מהמערכת ולהגיע לתוספת הכנסה אדירה על פני 20 שנה.
אורמש ערוכה ונותנת פתרונות תוך ליווי משפטי, כלכלי, ואישי לכל אחד מלקוחותינו. בין לקוחותינו: רשויות מקומיות, יזמים בתחום הסולארי, חברות התקנה ובעלי גגות – מסחריים, חקלאיים ופרטיים. חשוב לנו באורמש להקנות ללקוח שקט וביטחון לתקופה של 20 שנה (לפחות…), כדי למצות את הפוטנציאל המירבי של המערכת הסולארית ולמקסם תפוקה אופטימאלית.
Very interesting details you have mentioned, regards for
posting.Raise range